Când? Scad prețurile la gaze naturale în Moldova

Discuțiile privind livrarea gazelor naturale și prețul acestora a luat o nouă intensitate. Moldovagaz confirmă realizarea înțelegerilor protocolare și contractuale din octombrie 2021, efectuate sub “controlul și în ochii” guvernului. Pe de altă parte, Guvernul sau cel puțin unii membri ai săi se arată nedumeriți de decizia Moldovagaz de a prelua o parte din gazul Gazprom-ului spre consum pe malul drept al Nistrului.

De rând cu secretomania impusă în jurul tranzacțiilor comerciale aferente procurării gazelor naturale pe piețele internaționale și modul de cheltuire a creditelor luate de la partenerii de dezvoltare, schimbarea Guvernului și apariția Ministerului energeticii, transparență și claritate mai mare in domeniul gazelor naturale nu a apărut.

Astfel, este greu de explicat populației faptul că la bursele internaționale de referință gazele naturale se tranzacționează la prețul de sub 40 Euro/mW sau ceva mai puțin de 480 dolari SUA/1000m3, iar prețul de achiziție de la Gazprom declarat de Moldovagaz pentru lunile martie și aprilie curent fiind de 1000 și 700 USD/1000m3 respectiv.

Mai mult ca atât, este și mai dificil de explicat nivelul prețului gazelor naturale pentru consumatorii casnici de 29,27 lei/m3 sau 1600 USD/1000 m3, care este mult peste cotațiile internaționale și prețurile aplicate in țările europene (a se vedea România, Turcia, Ungaria, Polonia) etc. În pofida programelor generoase de compensare la control pentru păturile social-vulnerabile, există un fenomen pronunțat de sărăcire energetice a populației și reducerea competitivității economiei naționale atât pe piața internă, cât și pe piața internațională. Nu în zădar persistă fenomenul conservării / sistării businessului din Moldova și transferării acestuia în țări europene, în speranța beneficierii de programele de suport destul de generoase pentru start-up-uri și mediu de afaceri.

Chiar dacă unii nu dau șanse mari procesului de redresare a sectoarelor tradiționale ale economiei naționale (cu unele excepții), declarată prioritate importantă a actualului Guvern, totuși consider că trebuie de întreprins toate acțiunile pentru reducerea costurilor de producție, inclusiv cele energetice și creșterea competitivității prin implementarea unor programe de suport pentru mediul de afacere similare și comensurabile cu cele din țările UE și atragerea investițiilor private și inovațiilor în economie. Dar cel mai importat fiind creșterea încrederii în viitor atât din partea populației cât și a businessului.

Cu toate acestea, în pofida criticilor și discuțiilor din ultimii ani, societatea este în așteptarea unor clarificări tranșante din partea autorităților privind statutul juridic al Contractului de livrare al gazelor naturale semnat cu GAZPROM-ul in octombrie 2021: termenul și condițiile de valabilitatea și plată, cantitățile, tranzitul pe teritoriul Ucrainei, în condițiile in care vânzătorul se obligă să livreze gazul la frontiera cu Republica Moldova la condiția DAP (Delivery at Place – Incoterms) etc., precum și legătura dintre livrările de gaze către regiunea transnistreană și contractarea energiei electrice pentru piața internă. De asemenea, se impune o decizie privind gestionarea rezervelor de gaze naturale: procedura de formare a lor și  modul de acoperire a costurilor aferente prin tarif (necesitatea modificării legislației și actelor normative in domeniu). La fel suntem in așteptarea auditului financiar al datoriilor Moldovagaz, precum si termenii de recuperare transferurilor de mijloace financiare din bugetul de stat la procurarea gazelor naturale in anul 2022. 

Chiar dacă unele începuturi deja se observă, așteptăm o implicare mai activă a Ministerului energeticii în elaborarea politicilor în domeniu și accelerarea implementării necondiționate a Pachetului III Energetic în partea ce ține de liberalizarea piețelor gazelor naturale și energiei electrice și crearea interconectărilor cu piața UE. Mai mult ca atât, se impune o implicarea mai activă în activitatea întreprinderilor din sectorul energetic, care duc lipsă de capacitate managerială și viziune în activitatea lor operațională la noile condiții de funcționare a piețelor energiei electrice și gazelor naturale, în pofida faptului că acestea sunt în subordinea Agenției pentru Proprietate Publică, care formează și consiliile de administrare.

Așteptările sunt mari și provocările sunt enorme. Sperăm că provocările din domeniul energeticii vor fi transformate în oportunități de modernizare și schimbare a proceselor întru beneficiul oamenilor și mediului de afacere.


Publicat

în

,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *