Echipa de experți

    Fondatorii AO LEX-ECON Consulting și echipa sa de experți este formată din experți națioali și internaționali, cu instruiri atât în țară, cât și peste hotare, cu o largă exteriență extinsă în carul diferitor instituții publice, dar și în sectorul privat.

    Majoritatea membrilor echipei dețin experiențe vaste de colaboratori și/sau conducători ai celor mai importante instituții guvernamentale din țară (Guvern, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Serviciul Vamal, etc.).

    În pofida faptului că instituția noastră relativ este nou-formată, ne bazăm pe expertizele și pregătirile profesionale individuale ale fiecărui membru ai echipei de experți, care se prezintă mai jos.

Sîrbu Eduard

Magistru în drept privat, licențiat de Universitatea de stat din Moldova în drept vamal, expert național și internațional în facilitarea comerțului și proceduri vamale

   În anii 2002 – 2012 a activat în cadrul autorității centrale a Serviciului vamal al Republicii Moldova, fiind implicat în diverse activități de dezvoltare a procedurilor legale de vămuire și control vamal, implementare a acestora, precum și controlul subdiviziunilor din subordine în vederea aplicării corecte a procedurilor respective. A obținut gradul special de maior al serviciului vamal.

   Din 2012 a activat în calitate de expert în facilitarea comerțului în cadrul programului USAID BRITE și a proiectului IFC „Moldova Investment Climate Reform”, apoi a lucrat în calitate de expert internațional în proceduri vamale în cadrul UNCTAD, expert în analiza impactului de reglementare în cadrul proiectului PAC II al Băncii mondiale. 

   Din 2020 funcționează în calitate de expert independent în diverse domenii de expertiză: drept civil și comercial internațional, drept vamal și activitatea vamală. Este unul din membrii grupului de lucru care a elaborat proiectului noului Cod vamal al Republicii Moldova (racordat la standarde europene).

Calmîc Octavian

Economist, absolvent al ASEM și Institutului de instruire al OMC din Geneva, Elveția, economist din Republica Moldova

   În anii 2016-2017 a deținut funcția de Viceprim-ministru, ministru al economiei și Infrastructurii, iar din 2009 până în anul 2016 a fost viceministru al economiei pentru cooperare economică internațională. Per ansamblu a activat în cadrul Ministerului economiei și Guvern începând cu anul 1996-2018, iar din martie 2019 și până în august 2022 a fost director al Agenției Naționale pentru Reglementare in Energetică.

   Între 1998-2001 a fost membru activ al echipei pentru negocierea aderării Republicii Moldova la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), iar din 2010-2014 negociator principal al Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA).

 

Gorea Eugeniu

Economist, absolvent al ASEM, Expert in Domeniul comerțului cu mărfuri strategice și militare

  A activat în cadrul Ministerului economiei și Guvern începând cu anul 2000-2018. Pe toată perioada activității profesionale a efectuat o continuă formațiune profesională in domeniul securității internaționale și politicilor in domeniu in varii instituții precum Universitatea din Oxford, SEFIAC din Paris, Universitatea din Georgia din SUA. În perioada 2001-2018 a exercitat funcția de Autoritate Națională din partea Republicii Moldovei la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga.

Nikos Economou

Doctor in economie și finanțe, expert internațional in domeniul AA/DCFTA

Cazacu Eugeniu

Expert în domeniul comerțului cu mărfuri strategice și supply chain. Absolvent al ASEM.

 A activat în cadrul Ministerului Economiei in perioada 2016-2018. Specialist în sectorul comerțului strategic, sancțiunilor internaționale, clasificării produselor cu dublă utilizare conform listelor internaționale(Regulamentul UE 2021/821, EAR). Redactor principal al modificărilor legislației Republicii Moldova(RM) în controlul exportului din 2019 și membru activ al grupului de lucru pentru elaborarea legislației RM în domeniul protecției CBRN. Unul dintre autorii “Ghidului privind controlul exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice” creat pentru instruirea angajaților agențiilor de stat al RM și informarea agenților economici.

Rusu Virgiliu

Inginer, absolvent al UTM, facultatea de Tehnologie, Expert în transfer tehnologic,  domeniul auditului tehnic și tehnologic a sectorului agroalimentar