Analiza comparativă a evidenței producerii energiei electrice prin contorizare netă

Legislația UE privind contorizarea sau facturarea netă
Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este actul normative de bază în domeniu.
Contorizarea netă / facturarea netă este o formă de auto-consum care permite prosumatorilor să obțină o remunerare de la diferența dintre energia injectată și cea retrasă la o valoare bazată pe prețul zonal al pieței angro pe ore. Rețeaua electrică este folosită ca instrument de stocare virtuală a energiei electrice produse, dar nu autoconsumate. Operatorul centralei plătește furnizorului pentru energia electrică consumată, în timp ce prosumatorii acordă credit pentru energia electrică alimentată. Această metodă poate duce la un surplus în numele operatorului centralei. Soldul se calculează de regulă o dată pe an. Mai precis, proprietarul unor astfel de centrale va primi o compensație egală cu diferența dintre valoarea energiei electrice exportate în rețea și valoarea energiei electrice consumate într-o perioadă diferită. Dacă se introduce mai multă energie decât se consumă, operatorii centralei au dreptul la compensație bănească. Dacă produc mai puțin decât consumă, diferența este supusă unei plăți. Operatorii centralelor primesc credit pentru energia electrică produsă. Acest credit va fi disponibil pe o perioadă nelimitată de timp.
Cantitățile: Operatorii centralei pot consuma atâta energie electrică din rețea cât au injectat. Operatorii instalațiilor au dreptul la o compensație economică, în baza formulelor prevăzute sau prin facturare neta sau prin contorizare netă, dacă aportul lor de energie în rețea a fost mai mare decât consumul lor din rețea.
În conformitate cu cerințele UE, cantitățile eligibile pentru aceste scheme de suport este de 250 kW. Cu toate acestea, sunt țări care admit operatori de instalații care generează până la 500 kW și stații de cogenerare de înaltă eficiență cu o capacitate de până la 200 kW.
Tehnologiile eligibile: Energie eoliană, inclusiv cea din zone offshore,  energie solara,  energia geotermală, biogaz, hidroenergie, etc.

Contorizare netă vs. Facturarea netă

Deși la prima vedere par noțiuni similare, contorizarea netă și facturarea netă nu sunt sinonime. Ambele programe compensează proprietarii, prosumatorii sau producătorii de energie regenerabilă pentru transferul de energie electrică la rețea atunci când centralele lor electrice produc exces, dar diferența constă în modul în care participanții sunt compensați. În majoritatea țărilor dezvoltate, creditele nete de contorizare sunt egale cu tariful cu amănuntul al energiei electrice sau acele tarife/prețuri pentru electricitate de tensiune joasă aprobate pentru consumatorii casnici), în timp ce creditele nete de facturare sunt egale cu tariful/prețul pentru energia electrică cu ridicata sau cu deducerea tarifului de distribuție.

Contorizare netă
Contorizarea netă – procedura care permite producătorilor de energie regenerabilă să „stocheze” surplusul de energie generată în rețeaua electrică pentru o utilizare viitoare (creditare) la costul său de vânzare cu amănuntul. De regulă, o dată pe an se face curățirea conturilor dintre prosumatorul cu centrală electrică și furnizorul de energie electrică. 
Programele de contorizare netă sunt o modalitate excelentă pentru proprietarii / consumatorii casnici / întreprinderile mici și mijlocii deținătoare de centrale electrice de a „stoca” în rețea energia electrică produsă pentru un consum ulterior, de regulă în perioada rece a anului, la acelasi preț. Modelul de contorizare netă face ca perioada de recuperare a investițiilor în centrale electrice să fie mai mică. 
Cu toate acestea, companiile distribuitoare și furnizoare de energie electrică nu susțin această abordare, deoarece cheltuielile lor operaționale nu sunt repartizate pentru toată energia distribuită prin rețea, atât la intrare cât și la ieșire, deoarece pentru prosumatori cu centrale electrice evidența energiei electrice produsă și consumată se face la prețuri cu amănuntul fără a calcula costurile aferente distribuției si furnizării. 
Contorizarea netă este o practică răspândită în SUA și Canada. Țările europene preiau această practică drept metodă de suport pentru implementarea centralelor electrice individuale. Contorizarea netă își extinde aplicabilitatea in așa țări ca: Danemarca, Italia, Spania, Polonia și Slovacia. 
Facturarea netă sau Net billing
Facturarea netă – în care puterea generată de prosumator cu centrală electrică injectată în rețeaua electrică este evaluată la valoarea angro a energiei primite de furnizor energiei electrice. 
Deoarece prețul energiei electrice la tensiune joasă include costurile de întreținere a stâlpilor, cablurilor, stațiile de transformare, precum și costurile de personal, prețul energiei electrice cu amănuntul este mult mai mare decât valoarea pe care o primim din excesul de energie generat de centralele electrice. Facturarea netă este o schemă de suport susținută de companiile de distribuție și furnizorii de energie electrică, care consideră că se obține un echilibru mai echitabil între costurile de generare a energiei electrice și cheltuielile de distribuție a energiei electrice. 
Cu toate acestea, termenul de recuperare a investițiilor în centrale electrice locale se extinde considerabil. În cazul in care prețul cu ridicata al energiei electrice este destul de redus, se pierde dorința investițională a consumatorilor casnici de a investi in centrale electrice individuale sau vor solicita subvenții mai mari din partea statului.

Cadrul legal din Republica Moldova  
În conformitate cu legislația națională în vigoare, in Republica Moldova se aplică doar principiile contorizării nete. Astfel, conform Art. 39 al Legii nr.10/2016 privind promovarea utilizării resurselor regenerabile prevede următoarele:
	“(1) Consumatorul final, deţinător al unei centrale electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu şi care a încheiat cu furnizorul un contract de furnizare a energiei electrice la preţ reglementat are dreptul să livreze în reţeaua electrică surplusul de energie electrică produsă, iar furnizorul respectiv este obligat să încheie, la solicitarea consumatorului final respectiv, un contract pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă, în condiţiile prezentei legi.
	(2) Consumatorul final, deţinător al centralei electrice, care solicită contorizarea netă a energiei electrice din surse regenerabile trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: 
a) energia electrică trebuie să fie produsă numai din surse regenerabile de energie; 
b) centrala electrică trebuie să dispună de o putere instalată de pînă la 200 kW, dar nu mai mare decît puterea contractată cu furnizorul respectiv;
c) centrala electrică trebuie să fie conectată la reţeaua electrică şi să funcţioneze în mod paralel şi sincron cu aceasta;
d) centrala electrică trebuie să fie echipată cu un mecanism de protecţie care să deconecteze automat centrala electrică de la reţeaua electrică şi să întrerupă livrarea energiei electrice în reţea în cazul în care este întreruptă livrarea energiei electrice către consumatorul final, deţinător al centralei electrice.”


Mai mult ca atât, “beneficiază de mecanismul de contorizare netă, în baza principiului „primul venit, primul servit”, consumatorii finali deţinători ai centralelor electrice a căror capacitate instalată cumulată nu depăşeşte 5% din valoarea sarcinii maxime înregistrate pe parcursul anului precedent de către operatorul sistemului de distribuţie la reţelele căruia sînt racordate centralele electrice respective. Limita de 5%, stabilită în prezentul alineat, a fost revizuită şi modificată de către ANRE prin aprobarea, în conformitate cu Legea cu privire la energetică, a unei hotărîri motivate şi supuse în prealabil consultărilor publice.” În prezent această limită este de 10%.

Modelarea aplicării contorizării nete vs. facturarea netă în condițiile Republicii Moldova
În prezent, cel mai mic preț de procurare a energiei electrice pentru necesitățile interne ale țării sunt de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MGRES) in baza unor contracte lunare. Prețul de achiziție a energiei electrice este de 73 USD/mwh sau 1,36 lei/kwh.
Pe de altă parte, tarif de transport aprobat de ANRE pentru IS Moldelectrica este de 26 bani/kWh, iar tarif de distribuție aprobat pentru SRL Premier Energy Distribution este de 74 bani/kWh la rețeaua de 0,4 kV și 3 bani la rețeaua de tensiune înaltă de peste 35 kV.
Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici și non-casnici la tensiunea joasă este de 3,42 lei /kWh.
Pentru deținătorii de centrale electrice care investesc în mediu 10-15 mii USD pentru fiecare loc de consum și in majoritatea cazurilor nu beneficiază de suport din partea statului vor beneficia de următoarele prețuri pentru energia electrica generată:
Contorizarea netă: 3,42 lei/kWh pentru energia produsă si consumată, iar la surplusul neconsumat pe parcursul unui an dar nu mai târziu de 31 martie a anului următor - 1,36 lei/kWh sau cel mai mic preț de pe piața angro a energiei electrice. Astfel, termenul de recuperare a unei asemenea investiției fiind de ceva peste 4 ani.
Net billing: 1,36 lei/kWh la surplusul de energie injectat in rețea. De regală, asemenea investiții sunt însoțite de centrale electrice hibride si cu baterii de stocare.  Termenul de recuperare a investițiilor în aceste condiții fiind de peste 10 ani.
Concluzii: 
Țările UE au început implementarea schemelor de suport în domeniul regenerabilelor în anii 90. La etapa inițială a existat: tarife fixe și prețuri fixe pentru proiectele investiționale de anvergură, care au adus mai multă securitate și independență energetică. După liberalizarea deplină a pieței energiei electrice și  dezvoltarea mecanismelor piețele concurențiale și cotațiilor bursiere (zi, ora si/sau  la fiecare 15 min.) schemele de suport au fost diversificate. Totodată este de menționat, că toate țările UE acordă bugete semnificative la subvenționarea costurilor pentru procurarea și instalarea centralelor electrice atât individuale, cât și ca proiecte investiționale. Aceste suporturi de regulă sunt substanțiale sau in unele cazuri acoperă cca 80% din investiție.
Facturarea netă sau net billing este mai avantajoasă pentru furnizorii si distribuitorii energiei electrice care vor obține un preț mai jos al energiei electrice produse la centralele electrice de capacitate mică.
Facturarea netă de motivează investițiile in centrale electrice casnice. Pentru atingerea nivelului de energie regenerabilă similară statelor UE sunt necesare programe extinse de suport pentru încurajarea instalării centralelor electrice individuale.  Ceea ce in RM nu sunt disponibile.
Trecerea la net billing in RM poate fi efectuată sau acceptată cu o implementare in timp de 5-7 ani, când piața energiei electrice va fi structurată și funcțională.

Echipa de experți
LEX-ECON Consulting A.O.
 

Publicat

în

,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *