Datoria de stat îngrijorează?!

Conform ultimelor estimări, la situația din 31 decembrie 2023 soldul datoriei de stat la în termeni nominali a constituit cca 114,55 mlrd lei, în care 65% reprezintă datoria de stat externă și 35% reprezintă datoria de stat internă. 

Astfel, în anul 2023 finanțarea externă netă a constituit cca 596 mln. dolari SUA, cu cca 208 mln. dolari SUA sau 25,9% mai puțin decât valoarea prognozată și aprobată în legea bugetului de stat, finanțarea internă netă din contul emisiunii valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piața primară a constituit  6,5 mlrd. lei sau cu 3,5 mlrd. lei mai mult decât valoarea aprobată inițial. Majoritatea resurselor atrase vor fi direcționate la finanțarea deficitului bugetar cca 58% și proiecte investiționale. 

Pe parcursul anului 2023, rata medie a dobânzii la datoria de stat internă a constituit aproximativ 8,7% anual, iar pentru datoria externă rata dobânzii a oscilat în funcție de evoluția ratelor internaționale, Liborși Euribor pe parcursul a ultimilor 6 luni. La finele anului 2023 ratele internaționale ale dobânzilor constituiau cca 5%. Majoritatea finanțatorilor externi cca 90% sunt instituțiile financiare internaționale și anume BERD, BEI, FMI, Banca Mondială etc.

Ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2023 se estimează la cca 37%, dintre care 13% e datorie de stat internă și 24% datorie de stat externă. 

Mai mult ca atât, în anul 2023 Republica Moldova a cheltuit cca 5,41 mlrd lei pentru deservirea datoriei de stat prin plata dobânzilor la împrumuturile atrase anterior.

Conform prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul 2024, datoria de stat se prognozează deja la nivel de 125,526 mlrd lei, în care 64,5% va constitui datoria de stat externă și 35,5% va constitui datoria de stat internă, înregistrând o majorare cu cca 11 mlrd lei față de anul precedent. 

În anul 2024 rata media a dobânzilor la împrumuturi de stat va constitui cca 5,5%. Astfel, s-au aprobat 5,29 mlrd lei pentru plata dobânzilor la datoria de stat totală, din care 2,38 mlrd lei pentru datoria externă sau pentru partenerii de bilaterali și multilaterale de dezvoltare și alte 2,91 mlrd lei pentru plata dobânzilor la datoria internă acumulate din plasarea de VMS pe piața. Este de notat că deservirea datoriei de stat ne costă cca 4,5% din PIB.

Pentru anii următorii 2025-2026 se estimează că soldul datoriei de stat se va majora cu 7,4%, iar pentru anul 2026 cu 13,7% și va constitui cca 143 mlrd. lei.

Astfel, pe parcursul anului 2024 vor fi valorificate împrumuturi de stat externe în sumă de cca 14,8 mlrd. lei sau aproximativ 780 mln. dolari SUA și rambursate împrumuturi de stat externe în sumă de 10,8 mlrd. lei. Cu alte cuvinte, bugetul de stat va beneficia efectiv de doar 4 mlrd lei din surse externe atrase, toate celelalte finanțări vor fi direcționate la deservirea împrumuturilor contractate anterior. 

Ca urmare, la sfârșitul anului 2024 soldul datoriei de stat externe va constitui cca 81 mlrd lei sau o majorare de cu 6,5 mlrd. lei sau 6% mai mult decât în anul precedent.  

În anul 2024 se preconizează emisiune masivă de VMS în sumă de 5 mlrd lei. Astfel, la sfârșitul anului curent, soldul datoriei de stat interne va constitui cca 44,6 mlrd lei. 

Analizând evoluția datoriei externe, concluzionăm încetinirea contractării împrumuturilor externe pentru deservirea bugetului de stat și a proiectelor investiționale, precum și majorarea constantă a costului de deservire a datoriei externe și interne care constituie aproximativ 4,5% din PIB. Lipsa unor politici bugetare clare, previzibile pe termen mediu și lung, în special în partea ce ține de cheltuieli, îndatorează țară și compromite creșterea economică și bunăstarea populației. 

Echipa Lex-Econ Consulting


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *