Veniturile și cheltuielile populației – fără optimism!

Traducere neoficială: 

În anul 2022 a avut loc o înrăutățire a situației economice în toate sectoarele. PIB-ul a scăzut (cu 5.9%), volumul producției industriale și agricole (cu 5%, respectiv 30%), investițiile (cu 12%), volumul sectorului de construcții (cu 14%) etc. Inflația a atins o valoare record pentru ultimii 23 de ani (30%).

În anul 2023, Republica Moldova A INTRAT CU ECONOMIE IN STAGNARE ȘI O POPULAȚIE SĂRĂCĂ.

Creșterea prețurilor nu numai a afectat întreaga creștere a salariilor, pensiilor și altor indemnizații sociale, ci a dus și la o scădere a veniturilor reale ale populației.

Salariul real a scăzut cu 10%, iar în sectorul bugetar cu 12%. Veniturile reale bănești ale populației au scăzut în 2022 cu mai mult de 6%. ACEASTA S-A ÎNTÂMPLAT PENTRU PRIMA OARĂ ÎN MAI MULT DE 20 DE ANI!

Acest lucru a condus inevitabil la REDUCEREA CHELTUIELILOR REALE ALE POPULAȚIEI. În ansamblu, în 2022, acestea au scăzut cu mai mult de 5%.

În același timp, atrageți atenție că AU SCĂZUT cheltuielile reale ale populației pentru produse alimentare (cu 7%), dar cheltuielile pentru plata serviciilor de locuință și comunale AU CRESCUT (cu 2%).

Acest lucru demonstrează că OAMENII RENUNȚĂ LA PRODUSELE ALIMENTARE PENTRU A PLĂTI TARIFELE CRESCUTE LA SERVICII COMUNALE.

În special, acest lucru este evident în al patrulea trimestru, când populația a intrat în perioada rece a anului cu tarife brusc crescute la gaz, căldură, etc.

Odată cu scăderea veniturilor reale în al patrulea trimestru, cheltuielile reale pentru alimente s-au redus cu 7%, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – cu 16%, iar cheltuielile pentru plata serviciilor de locuință și utilități au crescut cu 9%!

Pentru a sprijini cea mai vulnerabilă parte a populației – pensionarii, GUVERNUL A INDEXAT PENSIILE tocmai până la 15%. Deși în ultimul an și două luni, PREȚURILE AU CRESCUT MAI MULT DE 32%, iar pentru unele bunuri social importante – de 1,5-2,5 ori!!!

Guvernul spune că inflația scade. Da, de la octombrie 2022 până în februarie 2023, inflația anuală s-a redus de la 35% la 26%, dar prețurile și tarifele nu au scăzut!!!

Mai mult decât atât, prețurile au crescut în această perioadă, adică din noiembrie până în februarie, cu peste 3%, iar pentru pâine cu 4,3%, produse lactate aproape cu 6%, pentru zahăr cu peste 8%, legumele cu 26%, inclusiv ceapa cu aproape 60%, roșiile cu 53%, etc.

Și în aceste condiții, GUVERNUL DECIDE SĂ ANULEZE COMPENSAȚIILE pentru o parte dintre tarifele crescute.

Înțelegem că compensațiile au redus doar parțial, dar nu complet efectul negativ al creșterii tarifelor asupra nivelului și calității vieții oamenilor, însă măcar au ajutat macar cu ceva. Dar acum cum să trăiască oamenii?

Pensionarii, precum și lucrătorii independenți și alte segmente ale populației fără un venit garantat sub formă de salariu reprezintă aproape 2/3 din populația aptă de muncă. Altfel zis, acești oameni rămân singuri față în față cu creșterea continuă a prețurilor, fără nicio susținere reală și adecvată din partea statului!

În acest context, nu pot să nu îmi amintesc de cuvintele lui K. Marx – acești oameni rătăcesc abătuți „ca un om care nu vede perspective în viitor, cu excepția uneia: pielea lui va fi jepuită”!

Vladimir GOLOVATIUC,

Expert în domeniul financiar-bancar


Publicat

în

, ,

de către

Etichete:

Comentarii

Un răspuns la „Veniturile și cheltuielile populației – fără optimism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *