Atac “rider” asupra Moldovagaz

În ultima perioadă se atestă mai multe acțiuni ale autorităților guvernamentale asupra activelor și structurilor din cadrul SA Moldovagaz, care are drept acționari de bază GAZPROM-ul și Guvernul Republicii Moldova. 

După un proces îndelungat de implementare al legislației naționale și angajamentelor internaționale în domeniul gazelor naturale și Pachetului Energetic III, Guvernul și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au reușit să adopte mai multe decizii controversate care pot genera o criză mai aprofundată al aprovizionării pieței interne cu gaze naturale.  

Astfel, la ședința din 12 septembrie 2023, ANRE a aprobat contractul de transmitere în locațiune către SRL „Vestmoldtrasgaz” (subsidiara „Transgaz” România) a rețelelor de transport al gazelor naturale gestionate până în prezent de către SRL „Moldovatransgaz” (subsidiara S.A. „Moldovagaz”). În acest context, SRL „Moldovatransgaz” a pierdut dreptul de a se ocupa cu activitatea sa de bază, ceea duce în mod iminent la pierderea licenței de transport al gazelor naturale și respectiv sistarea întregii activități economice. Se impune o decizie pe potrivă față de toți cei peste 750 lucrători ai  SRL „Moldovatransgaz”. 

În aceste condiții, SRL „Vestmoldtrasgaz” devine unicul operatorul al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova certificat la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III. 

Adițional, la 15 septembrie 2023, ANRE a  aplicat o sancțiune financiară în privința operatorului sistemului de transport al gazelor naturale S.R.L. „Moldovatransgaz” în valoare de cca 34 mln lei sau 10% de la cifra anuală de afacere al companiei, pentru nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale față de întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”.

Mai mult ca atât, au fost făcute publice rezultatele auditului independent asupra datorilor istorice ale SA Moldovagaz față de GAZPROM. Acest audit a fost inițiat de Guvernul Republicii Moldova fără coordonarea deciziilor corespunzătoare cu conducerea întreprinderii vizate și cu acționari majoritari. Cu toate acestea realizarea auditului a costat bugetul de stat 1,1 mln EURO. Drept rezultat auditul a putut justifica documentar doar datoria de 8,8 mln USD față de cele 709 mln USD pretinse anterior de către GAZPROM. 

Este de menționat că atât GAZPROM, cât și SA Moldovagaz nu recunosc deciziile autorităților responsabile și rezultatele auditului necoordonat cu ei și au anunțat că le vor ataca și contesta legal. 

Tot aici e de notat că, conform Protocolului negocierilor dintre Dl. Andrei Spânu, viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale și Dl Alexei Miller, președintele SA GAZPROM din 29 octombrie 2021 părțile au convenit semnarea unui Acord interguvernamental în domeniul energetic, convenirea unui mecanism de plată a datoriilor și neaplicarea sancțiunilor financiare față de SA Moldovagaz. În pofida celor menționate, la indicația Guvernului, SA Energocom continuă să procure gaze naturale la bursele internaționale pentru perioada rece a anului curent. Până în prezent, au fost procurate peste 300 mln m3, la un preț mediu de achiziție de peste 400 USD pentru fiecare mie de m3 de gaze naturale. Depozitarea gazelor naturale are loc în România și Ucraina. În acest sens, este de menționat despre existența unor constrângeri tehnice și de infrastructură care pot distorsiona livrarea gazelor naturale în zilele de iarnă, când consumul crește considerabil. Infrastructura de magistrale de gaze naturale a Republicii Moldava este de periferie pentru ambele sisteme a Ucrainei și României, ceea ce nu permite atingerea unor presiuni în magistrale confortabile și necesare pentru acoperirea consumului consumatorilor casnici și non-casnici, inclusiv cel al SA Termoelectrica. 

În final, în lumina deciziilor autorităților guvernamentale și ANRE se poate de constatat existența unor acțiuni orchestrate asupra intereselor economice ale GAZPROM în Republica Moldova, ceea ce va duce – în mod inevitabil – la stoparea totală a livrărilor de gaze naturale în Republica Moldova în viitorul apropiat. Mai mult ca atît, se va opri livrarea gazelor și în regiunea transnistreană, care în prezent asigură 80% din consumul de energie electrică din țară – fapt care va afecta evident și costul energiei electrice livrate consumătorilor. 

Contractul de livrare a gazelor naturale semnat dintre SA Moldovagaz și SA GAZPROM cît și Protocolul negocierilor dintre Dl Andrei Spânu și Dl Alexei Miller din 29 octombrie 2021 oferă GAZPROM-ului dreptul de a sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova. Experții din domeniu consideră autoritățile din Moldova au oferit motive suficiente pentru ca partea rusă să utilizeze dreptul său și să sisteze livrările de gaze naturale spre Moldova, ceea ce va aprofunda și mai tare criza energetică din țară și va perturba piața energetică internă. 

 

Echipa LEX-ECON Consulting


Publicat

în

, ,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *