Creșterea împrumuturilor externe ale guvernului se soldează cu scăderea atractivității investiționale a țării

Potrivit Raportului privind evoluția social-economică a Republicii Moldova , conform datelor disponibile la 31.12.2023, prezentat de Ministerul Dezvoltării Economiei și Digitalizării, Investițiile Străine Directe  în ianuarie-septembrie 2023 au scăzut în raport cu aceeași perioada din 2022 cu 37,3%, de la 455,1 mln USD la 301,2 mln USD.

Este un semnal alarmant, mai cu seamă că și  capitalul rezidenților Moldovei investit în alte țări s-a majorat în această perioadă cu 4,2 mln USD. 

Deci, se face evidentă tendința de exod de capital din țară, urmare a deteriorării climatului investițional al Republicii Moldova, factor determinant pentru orice investitor.  

Climatul investițional al unei țări caracterizează nivelul de atractivitate investițională a economiei naționale,  este reflectat în ratingurile internaționale și este determinat de  indicatori macroeconomici .

În acest context, necesită a fi  remarcat, că Poziția Investițională Netă a Republicii Moldova și-a continuat trendul descendent, atingând cifra record de – 6,4 mlrd USD sau minus 41% din PIB. 

Iar factorul determinant au fost împrumuturile externe în creștere, accesate de guvern,  care doar în doi ani au crescut cu 40%, de la 44,4 mlrd la 01.01.2022 până  la 62,5 mlrd la 01.12.2023. 

Dar și mai alarmant este că în structura ISD în economia Moldovei ponderea investițiilor pentru industriile prelucrătoare devine tot mai mică, în favoarea ponderii activităților financiare și asigurări. 

Astfel, ponderea ISD în industria prelucrătoare s-a diminuat în această perioadă de  la 21,1% la 18,6%. 

În același timp, cota investițiilor în domeniile prioritare ale investitorilor străini din Moldova, adică în activitățile financiare și comercial au crescut, respectiv :

  • Activități financiare și de asigurări: de la 33,6 la 34,2%;
  • Comerț: de la 24,8 la 26%;

De remarcat că în Romania ponderea ISD în industria prelucrătoare este majoritară și constituie 32%, iar ISD în activitate financiară și asigurări, doar 11%.

Pentru că este evident, că procesul de atragere a ISD în țară trebuie să conducă la creșterea valorii adăugate pentru întreaga economie, și cel mai puțin să afecteze costurile afacerilor autohtone.

Pentru că competitivitatea unei economii este bazată pe performanța economică și eficiența întreprinderilor .  Iar ISD reprezintă unul din motoarele principale ale creșterii competitivității. Acest lucru se explică prin impactul transformărilor pe care ISD îl au asupra economiilor naționale prin:

  • Crearea de locuri de muncă, fie direct în cadrul întreprinderilor cu capital străin, fie indirect, de-a lungul întregului lanț valoric, ceea ce contribuie la reducerea șomajului și la diminuarea sărăciei;
  • Creșterea veniturilor fiscale generate atât de întreprinderile cu capital străin, cât și întreprinderile autohtone, care și-au extins afacerile urmare a cooperării cu investitorii străini;
  • Transfer tehnologic și inovare, care ajută companiile autohtone să devină mai inovatoare și mai competitive pe piețele internaționale;
  • Dezvoltarea forței de muncă și formare profesională, care îmbunătățesc competențele angajaților locali, fapt ce se soldează cu creșterea productivității și a competitivității afacerilor;
  • Etc.

Prin urmare, impactul investițiilor străine asupra economiei unei țări este caracterizat de lanțul de efecte pe care le creează și care se răsfrâng atât asupra economiei cât și asupra societății. 

Iar în condițiile Republicii Moldova, când exporturile nu acoperă importurile nici pe jumătate (exporturi în valoare de 2,5 mlrd USD versus  importuri în valoare de 6,1 mlrd USD în perioada de referință, ianuarie-septembrie 2023) , se face evidentă necesitatea  prioritizării investițiilor în scop de dezvoltare a domeniilor exportatoare de bunuri și servicii, cu un impact pozitiv prognozat atât asupra exporturilor, cât și a ocupării forței de muncă, dar și de creștere economică a țării.


Publicat

în

,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *