Este oare piața pentru fructele moldovenești in Uniunea Europeană!?

Urmare eliminării contingentelor tarifare la fructele și legumele moldovenești pe piața Uniunii Europene, in ultimii ani se atestă un ritm sporit al exporturilor de aceste produse pe piața comunitară, în special struguri, mere, prune, etc. În acest context apare întrebarea logică în ce măsură piața europeană poate absorbi toate produsele moldovenești și substitui piața tradițională a țărilor CSI?

Astfel, este de notat că în anul 2021 Republica Moldova a exportat: 206,5 mii tone de mere, în valoare de 88 mln USD, din care 205 mii tone pe piața CSI sau 99% și doar 1,5 mii tone pe piața UE; cireșe, vișine și prune 61,4 mii tone, în valoare de 33,5 mln USD din care 34 mii tone pe piața CSI sau 55,4% și 27 mii tone pe piața UE; struguri de masă în cantitate totală de 57,8 mii tone in valoare de 36,1 mln USD, din care pe piața CSI 37,8 mii tone sau 65,4% din total și 16,7 mii tone pe piața UE.

Este de remarcat ca in luna decembrie 2023 au fost exportate cea mai mica cantitate de mere cca 7,5 tone. Pe de alta parte, centrele frigorifice depozitează peste 135 mii tone de mere din roada anului trecut. In cazul in care nu vor fi găsite piețe de desfacere acestea vor fi date procesării la preturi derizoriu precum in anii precedenți. 

Având în vedere restricțiile sanitare și fitosanitare introduse de Federația Rusă, embargourile aplicate de UE, restricțiile la tranzitarea teritoriului Ucrainei și schimbarea lanțului logistic, care au majorat esențial costurile de transport și practic au exclus produsele de origine moldovenești de pe piața țărilor CSI,  a apărut un exces de ofertă pentru piața țărilor UE care a început să fie treptat valorificat. Astfel, în anul 2023 Republica Moldova a reușit să exporte pe piața comunitară 2,6 mii tone de vișine, 10 mii tone de mere și 55 mii tone de prune, ceea ce constituie aproximativ 5% din volumul producției interne, ci excepția prunelor care tradițional erau exportate din Republica Moldova pe piața UE in formă procesată.

Pentru majorarea cotei exporturilor de fructe și legume în stare proaspătă Republica Moldova trebuie să implementeze toate standardele sanitare și fitosanitare privind inofensivitatea și calitatea acestora, iar agenții economici suplimentar trebuie să fie certificați pentru obținerea dreptului de plasare pe raft in rețelele de magazine. Pentru realizarea acestor obiective la nivel macro și micro nivel sunt necesare de investiții in capacități de sortare, păstrare și împachetare a fructelor și legumelor și centre logistice care pot satisface cererea rețelelor de comerț internaționale. Analiza programelor de subvenționare pentru ultimii ani demonstrează că doar 5-7% din fondul de subvenționare este direcționat pentru aceste necesități și doar unii agenți economici pot beneficia de pe urma lor și să-si consolideze pozițiile de export pe piața europeană.

Astfel, piața europeană a substituit doar parțial piața de export în țările membre ale CSI. Potențialul de export de fructe și legume din țară este valorificat insuficient și nu persistă drept obiectiv național pentru consolidarea domeniului nici în partea ce ține de consolidarea infrastructurii calității și nici ca investiții sectoriale de perspectivă. Astfel, majoritatea produselor menționate sunt comercializate pe piața internă la prețuri derizoriu.

 

Echipa Lex-Econ Consulting


Publicat

în

,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *