Costurile de viață se scumpesc repede, dar veniturile …

În conformitate cu ultimele date statistice oficiale, indicele câștigului salarial real în trimestrul III al anului 2023 a crescut doar cu 5,9% comparativ cu aceiași perioadă a anului 2022. În pofida faptului că s-a reușit majorarea salariilor atât în sectorul bugetar, cât și în sectorul real până la 10.192 lei și 13.099 lei respectiv, totuși acesta s-a diminuat continu datorită inflației și majorării prețurilor.

Chiar dacă pe parcursul anului 2023 se atestă o diminuare constantă a inflației sau a indicelui mediu a prețurilor, acestea continuă să crească, ba chiar mai repede decât în alte țări din regiune. Astfel, nivelul inflației pentru primele 11 luni ale anului 2023 a fost de 14,3%. Indicele preturilor la producția agricolă vegetală s-a redus cu 18,5 puncte procentuale, iar pentru producția animalieră a crescut cu 3,8%. Cu alte cuvinte Moldova nu reușește să valorifice si să transforme în marfă excesul de produse agricole obținute din roada anului 2023. Pierderea piețelor de export, probleme de logistică și cu transportul, lipsa cererii pe piața internă, supraproducerea de produse vegetale la nivel regional au diminuat considerabil valoarea producției agricole și au generat probleme sistemice pentru agricultorii din țară.

In industrie lucrurile sunt și mai dificile. În anul 2023 indicele prețurilor producției industriale au crescut cu cca 14 puncte procentuale, comparativ cu aceiași perioadă a anului 2022. Datorită tarifelor pentru utilitățile publice, dar și a costurilor exagerate la produsele energetice, producția industrială din Republica Moldova pierde competitivitatea cu produsele similare atât pe piața internă, cât și cea internațională. Continuarea acestui proces va duce la dispariția unor industrii tradiționale Republicii Moldova, în special a industriei ușoare, care se confruntă și cu lipsa forței de muncă.

Astfel, chiar dacă inflația se temperează datorită măsurilor monetare adoptate, prețurile la produsele agricole, industriale și utilitățile publice continuă să crească. Astfel, conform estimărilor internaționale privind costul vieții (www.livingcost.org) Republica Moldova înregistrează cel mai accelerat ritm de creștere a costului vieții în ultimii ani, tendința fiind alinierea la prețurile si costurile țărilor UE. Costul vieții în Moldova este aproape de România și mult mai mare decât cel din Ucraina sau țările CSI, inclusiv Federația Rusă. 

Paradoxal, dar previzibil este faptul că potrivit aceluiași Republica Moldova nu și-a îmbunătățit pozițiile nici la indicele perceperii corupției – locul 107, nici la speranța de viață – locul 133, nici la indicele libertății umane – locul 64 din 197 țări evaluate. Acești indicatori demonstrează lipsa încrederii populației în viitor și speranțe spulberate.   

 

Echipa LexEcon Consulting


Publicat

în

,

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *