Categorie: juridic

  • Controlul asupra mărfurilor cu dublă destinație compromis în Republica Moldova

    În urma dezvăluirilor recente din presă națională, constatăm că controlul de stat asupra mărfurilor cu dublă destinație în Republica Moldova este compromis, facilitând comerțul de piese de avioane către Federația Rusă, în pofida sancțiunilor internaționale. Această situație ridică întrebări esențiale referitoare la autoritățile responsabile precum și la aplicarea cadrului legal, mecanismele de control existente. Investigațiile din presă…

  • EXPECTATIONS AND DISAPPOINTMENTS OF THE NEW CUSTOMS CODE

    On January 1, 2024, the new Customs Code approved by the Parliament of the Republic of Moldova in June 2021 will enter into force. The development and implementation of the new code were conditioned by the development partners and the commitments assumed by the Republic of Moldova in the EU accession process. The process of…

  • NOUL COD VAMAL: AȘTEPTĂRI ȘI PROVOCĂRI

    La 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noul Cod vamal aprobat de Parlamentul Republicii Moldova in iunie 2021. Elaborarea și implementarea noului cod era condiționată de partenerii de dezvoltare și angajamentele asumate d e Republica Moldova în procesul de aderare la UE. Procesul de elaborare a noului cod s-a început în anul 2017 și…

  • Moldova se dezice de investitii?!

    Recent Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, sub semnătura secretarului de stat, a emis o circulară către toți administratorii Zonelor Economice Libere (ZEL), scrisoarea nr.09 – 2347 din 04.08.2023, prin care solicită și „se stabilește moratoriu la eliberarea autorizațiilor în zonele economice libere pentru următoarele genuri de activitate: – producerea de energie electrică în scop de…

  • Partidele se schimbă, dar năravul – ba!

    Prin anul 2014 alianța de guvernare, de atunci, a elaborat un proiect de amnistie fiscală specială pentru proprietarii autoturismelor înmatriculate în alte state, dar exploatate / utilizate pe teritoriul Republicii Moldova. Sub declarația susținerii păturilor social-vulnerabile din țară, care nu dispun de bani suficienți pentru a cumpăra o mașină ieftină înmatriculată regulamentar in Moldova, s-a propus…

  • Sugestii preliminare asupra politicii fiscale și vamale pentru anul 2024

    Este salutată și apreciată inițiativa Ministerului Finanțelor de a lansa spre consultare publică timpurie propunerile de modificare a cadrului legislativ aferent politicilor fiscale și vamale pentru anii 2024-2026. Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost plasat pe pagina electronică a Ministerului Finanțelor la 22 mai curent.  Pentru 6 iunie curent pe…

  • Veniturile și cheltuielile populației – fără optimism!

    Traducere neoficială:  În anul 2022 a avut loc o înrăutățire a situației economice în toate sectoarele. PIB-ul a scăzut (cu 5.9%), volumul producției industriale și agricole (cu 5%, respectiv 30%), investițiile (cu 12%), volumul sectorului de construcții (cu 14%) etc. Inflația a atins o valoare record pentru ultimii 23 de ani (30%). În anul 2023,…

  • Opinie legală cu privire la setul de proiecte care reglementează activitatea SIS
    textul revizuit prin prisma avizului Comisiei de la Veneția

    Varianta inițială a opiniei: http://lexecon.md/arhive/juridic/opinie-legala-cu-privire-la-setul-de-proiecte-care-reglementeaza-activitatea-sis/ La 17 noiembrie curent, în Parlament au fost înregistrate trei proiecte de legi, ce vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Proiectele abordează probleme ce țin de atribuțiile SIS-ui, statutul ofițerilor de informații și securitate, dar și activitatea contrainformativă și informativă externă a SIS. Reglementările legislative vin să consolideze…

  • Opinie legală cu privire la setul de proiecte care reglementează activitatea SIS

    La 17 noiembrie curent, în Parlament au fost înregistrate trei proiecte de legi, ce vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Proiectele abordează probleme ce țin de atribuțiile SIS-ui, statutul ofițerilor de informații și securitate, dar și activitatea contrainformativă și informativă externă a SIS. Reglementările legislative vin să consolideze și să extindă prerogativele mandatului…

  • Opinie legală cu privire la proiectul Codului funciar

    Inițial, la finele anului 2020 s-au propus Parlamentului spre aprobare un nou Cod funciar care a fost respins conform Dispoziției Președintelui Parlamentului nr.6 din 10.08.2021. Pe de altă parte, Guvernul discută despre un proiect de modificare a codului funciar existent care nu va restricționa accesul străinilor la procurarea terenurilor agricole și forestiere. Cu toate acestea,…